Każda kuchnia charakteryzuje się osobistymi obyczajami, obrządkami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i prosta. Znacznej większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (jakie są bardzo doceniane na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za krajowe, przede wszystkim z powodu podawania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone na ogół z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak szablonowych pierogów ruskich czy także żadnych innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to jedynie jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, specyficznych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się jednak powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły oraz składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak ściśle mówiąc niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film