Prawdziwie włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Włoskie restauracje to w Polsce najbardziej popularny rodzaj gastronomii. Kochamy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, pożywne i ładnie wygląda na talerzu. Oczywiście najczęściej decydujemy się na pizzę. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską konsumenci smakują równie pyszne potrawy – risotto, lasagne czy desery włoskie.
Rozglądając się za dobrą restauracją włoską trzeba zwrócić uwagę na kilka elementów: czy restauracja stosuje włoskie składniki, czy w menu znajdują się również nie tak typowe włoskie dania, czy karta win, oferuje klasyczne włoskie wina. Włoskie potrawy to bogata wielość smaków oraz potrawy z wielu miejsc Włoch. W dobrej restauracji znajdziemy naturalny smak Włoch.
Włoska kuchnia nie jest trudna, co nie zmienia tego, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Dobre wino z Włoch
Żadna szanująca się knajpka włoska, która aspiruje do tytułu bycia klasycznym miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie może ignorować wina. Posiłek koniecznie powinien obejmować też wino. Kieliszek czerwonego wina to we Włoszech typowa praktyka. nasze menu Klasyczne włoskie wina to zdecydowanie toskańskie vin santo, lombardyjskie franciacorta i pantelleria z Sycylii. Włoska restauracja – jeśli rzeczywiście chce być rozpoznawana jako faktycznie włoska, musi mieć bogatą kartę win.
Klasyczna kuchnia włoska
Chcąc zrozumieć fenomen kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości trzeba poszukać restauracji, która potrafi przyrządzić nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film