Tajniki kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodowości

Kuchnia lokalna uformowała się na przestrzeni wieków pod wpływem rozmaitych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych krajów?

Co wpłynęło na kształt kuchni polskiej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej wobec tego przeróżne obyczaje, składniki i smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można też te dania, które stereotypowe są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Istotę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są tradycyjne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest przede wszystkim to, że najważniejszym i w największym stopniu sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Potrawy, które zjeść można w Polsce to naturalnie:
•    pierogi z rozmaitymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są naturalnie ziemniaki. Z zapałem przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma w rzeczy samej dużo do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Również przybywający do nas turyści uwidoczniają, iż jest pyszna i sycąca.