Wyjątkowa kuchnia włoska
Chcesz dobrze zjeść? Spośród szerokich możliwości, które daje kuchnia z Europy na wyjątkową uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność aromatów, kolorów i duża dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Polakom restauracja włoska, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Klasyczne włoskie jedzenie
Makarony to baza włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dołączyć do tej potrawy. włoskie przepisy Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy drobiowe oraz przeróżne przyprawy, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.
Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To też risotto, gnocchi, minestrone oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- ricotty, mascarpone i grana padano.
Zobacz film