włoskie dania z makaronem

Dobry, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Jak najbardziej, chodzi o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dokumentnie z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, niemniej jednak także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają totalnie nowego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jednak równocześnie nie zmienia własnego delikatnego oraz naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest wybitnie reprezentatywne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest cały czas świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne

włoskie przepisy

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie stereotypowi ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak ściśle mówiąc ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa oraz receptura są wpisane na listę produktów chronionych oraz tradycyjnych.

ilgustoitaliano

Skąd w takim razie wziąć nowatorski, pyszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Należy niemniej jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie niemało droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – w rzeczy samej należałoby dopłacić i upajać się pysznym smakiem.